Sfântul Sfințit Mucenic Vasile a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363) și a lui Saturnin, guvernatorul Ancirei. El a fost preot al Bisericii din Ancira (Ankara de astăzi) sub episcopatul lui Marcel. Deși episcopul Marcel era un anti-arian care a căzut în erezia opusă, și anume modalismul, Sfântul Sfințit Mucenic Vasile a rămas un ortodox înflăcărat care a mărturisit dreapta credință până la sfârșitul vieții sale. După ce împăratul Iulian Apostatul a restaurat păgânismul ca religie favorizată a Imperiului Roman, poruncind să se redeschidă templele păgâne și să se aducă sacrificii zeilor și creștinii să fie prigoniți, Sfântul Sfințit Mucenic Vasile a încăput să îl mustre public pe împărat, scrie doxologia.ro.
După câtva timp, când împăratul Iulian Apostatul se întorcea din campania împotriva perșilor (362) s-a oprit în cetatea Ancirei, sfântul a fost adus legat înaintea lui sub acuzația că este creștin. Atunci împăratul a căutat să-l câștige de partea sa, ca să nu-l omoare și să tulbure astfel poporul, răzvrătindu-l, atunci Sfântul Sfințit Mucenic Vasile, i-a răspuns plin de curaj: „Eu în Hristosul meu cred, Cel pe Care tu îl lepezi, când El ți-a încredințat împărăția aceasta pământească; de aceea, împărăția îți va fi luată foarte curând!”. A mai rostit Sfântul Sfințit Mucenic Vasile și alte profeții, descoperite de Domnul Dumnezeu. Auzind toate acestea, împăratul Iulian s-a umplut de mânie.

El a poruncit ca trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâșii de piele. După câteva zile, păgânul împărat a venit iar la el, să vadă dacă nu a renunțat la cele spuse deunăzi. Văzându-l pe împărat, Sfântul Mucenic Vasile, a luat o fâșie de piele și, aruncând-o la picioarele lui, i-a zis: „Apucă și mănâncă, împărate, căci dulce îți este acest fel de hrană; mie Hristos îmi este Viață!”. Deci, Iulian Apostatul l-a dat în mâinile comitelui Frumentin, căpetenia gărzii sale, care l-a chinuit cumplit și așa, în acele chinuri, Sfântul Sfințit Mucenic Vasile și-a încredințat sufletul în mâinile Domnului, neîncetat lăudând și slăvind pe Hristos, la data de 29 iunie 363. Datorită faptului că în data de 29 iunie se face pomenirea Sfinților Petru și Pavel, Sfinții Părinți au hotărât ca data de prăznuire a lui a fost mutată în 22 martie.
Sursa video: Justinian Filokalis