Foarte ușor de preparat, siropul de trandafiri este gustos și cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este o băutură aromată și răcoroasă, mai ales în zilele toride de vară. Se poate bea simplu cu apă sau adăugat într-o varietate de rețete, de la deserturi, cocteiluri, milkshake-uri etc. Trandafirul de Damasc este ideal pentru siropul de trandafiri, la noi este cunoscut ca trandafir de dulceață. S-au făcut diverse studii, care au arătat că această plantă are efecte farmacologice importante: antibacterian, antioxidant, antitusiv, hipnotic, antidiabetic, reduce stresul, anxietatea, atenuează simptomele de greață etc, relatează ziarullumina.ro.
Rețete
Cum se face siropul de trandafiri
Ingrediente: 350 g petale de trandafiri, 1 kg zahăr, 1.200 ml apă, sucul de la 2 lămâi.
Preparare: Se spală bine petalele de trandafiri și se pun la fiert în apă într-un vas, pentru 5 minute, timp în care petalele se albesc; se strecoară apoi lichidul obținut și se adaugă zahărul și zeama de lămâie, după care se pune din nou la fiert pentru aproximativ 10 minute, până când se îngroașă siropul. Peste siropul obținut se adaugă petalele de trandafir și se lasă totul într-un vas acoperit până a doua zi, când se mai dă o dată în clocot. Se strecoară din nou printr-un tifon și se pune siropul în sticle, care pot fi păstrate la frigider sau într-un loc răcoros, ferit de razele directe ale soarelui.
Milkshake cu sirop de trandafiri, banană şi biscuiţi
Ingrediente: 1 banană, 250 ml lapte, 4-5 biscuiți, 100 ml sirop de trandafiri.
Preparare: Se pun în paharul blenderului un biscuite, banana, laptele și se mixează. Restul biscuiților se sfărâmă și se pun în pahar, apoi se adaugă siropul de trandafiri, după care se adaugă milkshake-ul rezultat. Se poate servi ca gustare sau ca desert, cu înghețată sau frișcă.
Un articol de monahia Ecaterina Vicleanu