Liceul „Demostene Botez” din localitatea Trușești, județul Botoșani, în parteneriat cu Parohia „Sfântul Nicolae”, derulează în perioada 27 iulie – 9 august 2024, proiectul educațional județean CAEJ Școala de vară „Vacanță cu folos, ca să creștem frumos!”.
Activitățile antrenante și diversificate, au fost atent selectate de către organizatori pentru a oferi elevilor oportunitatea de a crește și de a se dezvolta sănătos din punct de vedere socio-emoțional, moral și spiritual.
Astfel, pregătirea acestora a început deja cu binecuvântarea primită în cadrul solemn al Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii oficiată sâmbătă, 27 iulie 2024, la Parohia Trușești, în cadrul Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Trușești.
Pentru o clipă Pământul se făcuse Cer, când cei prezenți și-au plecat genunchii spre închinare, înălțând rugăciuni către Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți și tămăduitorul celor bolnavi. Elevii s-au bucurat de un moment plin de încărcătură spirituală, culminând cu împărtășirea lor cu Preacinstitul Trup și Scump Sângele Domnului.
Fiecare copil are nevoie de un profesor care să i-L arate pe Iisus Hristos, prin tot ceea ce este, prin ceea ce spune și face. „Profesori de liturghie” le pot fi copiilor, deopotrivă, părinții, profesorii și slujitorii Sfintelor Altare. Sfânta Liturghie este ea însăși o veritabilă și repetabilă școală a unor virtuți și valori dintre cele mai relevante pentru profilul moral, social și etic al oricăruia dintre noi și, cu atât mai mult, al copiilor și tinerilor aflați la vârsta la care au atâta nevoie să-L descopere, pe Hristos, trăindu-și frumos propria viață.
Scopul parteneriatului școală-biserică are în vedere cultivarea frumosului într-o manieră absolut firească, folosind exemple de personalități autentice, de trăire profundă a vieții lor personale și profesionale, menite să deschidă conștiința firavă a elevilor pentru a percepe sensibilitățile omului și a împrumuta comportamente sănătoase, demne pentru un viitor adult.
Nu doar vorbindu-le copiilor despre rugăciune, îi vom învăța măiestria și liniștea dialogului cu Hristos, ci îngenunchind împreună cu ei și lângă ei. Și astfel vom conștientiza cât de mare poate fi omul care știe să îngenuncheze lângă un copil!
A consemnat profesor Cătălina Gania