Mai ales în perioada postului, includerea leurdei în alimentație poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită compușilor bioactivi și substanțelor nutritive pe care îi conține, informează doxologia.ro.
Leurda este bogată în vitaminele A, C și K, fier, calciu, potasiu și fibre alimentare, oferind astfel o serie de avantaje pentru organism. Incorporarea leurdei în alimentație poate fi benefică pentru sănătatea generală, îmbunătățind calitatea dietei și contribuind la prevenirea anumitor boli și afecțiuni.
Totodată, consumul de urzici în alimentație poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului lor bogat în vitamine și minerale, precum vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, calciu și magneziu. Urzicile au proprietăți antiinflamatorii, pot ajuta la detoxifierea și curățarea sângelui, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății pielii și a părului, susținerea sănătății osoase și reglarea nivelului de zahăr din sânge.
În aceste zile ale Postului Mare, Părintele Silvan de la Mănăstirea Sihăstria a acceptat provocarea noastră și ne-a preparat varianta sa inedită de piure cu leurdă și șnițele din urzici.
De reținut! Rețetele propuse de părintele Silvan sunt un răspuns la solicitarea urmăritorilor noștri de a prezenta rețete inedite, bazate pe experiența sa dinainte de intrarea în monahism. În mănăstire știm că înfrânarea și cumpătarea sunt virtuți primare, astfel încât este important să înțelegem că aceste preparate nu sunt pregătite zilnic la trapeză, ci mai ales la momentele speciale din viața obștii (Praznice Împărătești, sfințiri, hramuri etc.).
Pentru a prepara piure cu leurdă, rețeta părintelui Silvan (4 porții), aveți nevoie de:
500 g cartofi albi
300 g piure leurdă
150 ml lapte vegetal
50 ml ulei presat la rece
sare (după gust)
_______________________________________________
Pentru a prepara șnițele din urzici, rețeta părintelui Silvan (4 porții), aveți nevoie de:
300 g urzici
150 g seitan (opțional)
150 g făină albă 650/ integrală din grâu spelta
100 ml lapte vegetal
¾ linguri de pesmet
o căciulie de usturoi potrivită
un vârf de linguriță de bicarbonat
o linguriță boia dulce
sare și piper alb (după gust)
Poftă bună!
Sursa video: youtube doxologia.