Deși sunt lipsite de viață, construcțiile păstrează, totuși, o fărâmă din sufletele celor care au lucrat la zidirea ori reabilitarea lor, chiar dacă activitățile respective au reprezentat atribuții de serviciu.
Pentru constructorii militari, clădirile din incinta unităților reprezintă repere palpabile ale vieții lor militare fie că au fost proiectanți, ingineri sau muncitori de diferite meserii, scrie Agenția Media a Armatei.
Direcția a XII-a a Domeniilor Militare și Cazarmamentului, actualmente Direcția domenii și infrastructuri (DDI), s-a înființat, la 18 iunie 1920, din nevoia de a exista o structură superioară specializată, care să se ocupe de administrarea terenurilor și clădirilor ce se aflau în posesia Ministerului de Război, precum și de repararea, amenajarea sau executarea clădirilor necesare adăpostirii trupelor.
În afară de modernizarea infrastructurii militare, care va asigura condiții normale de pregătire și instruire, suntem implicați în creșterea calității vieții personalului prin modernizarea spațiilor de recreere și recuperare, asigurarea locuințelor de serviciu și de intervenție.
Obiectul de activitate al direcției a rămas, în mare măsură, același, dar a devenit, în timp, mai complex, adaptându-se continuu la nevoile momentului și la posibilitățile tehnice de realizare.
În decursul timpului, DDI a înființat unități de administrare a patrimoniului imobiliar (secții de cazare, centre de domenii și infrastructuri), unități de execuție lucrări (sectoare militare de construcții) și o unitate de proiectare a construcțiilor militare.
Până în 1990, în domeniul construcţiilor militare lucrau aproximativ 16.000 de cadre militare şi civili şi 150 de arhitecţi, ingineri şi alţi specialişti. Aceștia au făcut ca reușitele lor profesionale să fie vizibile în fiecare garnizoană și să rămână ca mărturie a efortului comun.
Astăzi, deși reduse mult ca personal, DDI și unitățile din subordine sunt în măsură să răspundă cerințelor MApN.
De asemenea, sunt în curs de întocmire documentațiile tehnice pentru spațiile necesare depozitării rachetelor achiziționate și se execută documentații și lucrări pentru facilitățile necesare Diviziei Multinaționale, pentru exercițiile militare desfășurate pe teritoriul național și, nu în ultimul rând, pentru refacerea infrastructurii necesare unităților militare și comandamentelor nou înființate.
Atât cu forțe proprii ale MApN, cât și cu firme de specialitate, DDI asigură urmărirea și coordonarea tuturor lucrărilor de execuție, pentru realizarea și reabilitarea infrastructurii, din diferite surse de finanțare, în domeniile administrativ, de instrucție, de recuperare, social și locativ.
Îmbinarea experienței personalului cu vechime în specialitate cu dorința de afirmare a personalului mai tânăr, încadrat din ultimii ani, asigură garanția succesului, realizarea obiectivelor și aprecierile beneficiarilor investițiilor.
În perioada imediat următoare și pe termen mediu, DDI își propune menținerea personalului la un nivel de pregătire corespunzător noilor provocări din domeniu, integrarea personalului civil și militar nou încadrat în colectivele existente și responsabilizarea acestora, precum și realizarea investițiilor planificate la termen și de bună calitate.
Este convins că asigurarea unei infrastructuri moderne, fie prin reabilitarea celei existente sau realizarea uneia noi, și a facilităților pentru personalul propriu vor permite beneficiarilor să-și desfășoare activitatea în condiții normale, iar constructorilor militari și civili din armata română să aibă satisfacția că și-au făcut datoria.
DDI este implicată și în rezolvarea situației locative a militarilor, în ultimii trei ani, asigurând achiziționarea de pe piață a locuințelor care au fost repartizate personalului.
Din acest an se pregătește documentația necesară realizării unui program propriu de asigurare de locuințe de serviciu și de intervenție, prin construirea acestora pe terenurile MApN.
Citiți textul integral aici: Agenția Media a Armatei.