Schimbările climatice conduc în ultimii ani la producerea tot mai multor dezastre. De aceea, ziua de 13 octombrie a fost desemnată drept Ziua Internațională de Reducere a Riscului Dezastrelor. Anul acesta, tema zilei este „Împuternicirea tinerelor generații pentru un viitor rezilient”, informează ISU Botoșani.
Copiii și tinerii pot fi protejați prin educație. De aceea, în această zi sunt desfășurate numeroase sesiuni de informare și educare cu tema: Ești pregătit în caz de dezastru?
Pentru marcarea zilei, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) organizează, la nivel național, o serie de activități dedicate culturii de prevenire și celebrării comunităților, autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale care fac eforturi pentru reducerea expunerii și vulnerabilității la dezastre.
„Primul pas pentru reducerea riscului de producere a unei calamități naturale este conștientizarea. Să știi cum să te comporți într-o astfel de situație este la fel de important. Cu atât mai mult acum, când calamitățile naturale au crescut în intensitate și frecvență”, transmit reprezentanții ISU Botoșani.
Astfel, duminică, între orele 10:00 și 14:00, specialiștii instituției discută cu publicul în Piețele Centrale din Botoșani și Dorohoi și la subunitățile ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca.
Reprezentanții ISU vor explica ce trebuie făcut înainte, în timpul și după producerea unor dezastre, dar și despre implicarea copiilor și a tinerilor în crearea de comunități mai reziliente.
Informații despre cum să acționăm în cazul producerii unui dezastru și alte date utile se găsesc pe platforma fiipregatit.ro sau în aplicația DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Desemnarea zilei de 13 octombrie drept Ziua Internațională de Reducere a Riscului Dezastrelor a fost decisă în 2009 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.