Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate este sărbătorită anual în data de 12 decembrie și are drept scop creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate puternice şi trainice şi a unei acoperiri universale a acestora.
Istoria sărbătorii începe în anul 2012, când Organizația Națiunilor Unite (ONU) a aprobat o rezoluție care îndeamnă statele să accelereze progresul către acoperirea universală cu servicii de sănătate, conform site-ului oficial al zilei, scrie https://basilica.ro.
Doi ani mai târziu, Coaliția pentru acoperirea universală a sănătății a început să sărbătorească ziua de 12 decembrie pentru a determina statele să respecte rezoluția ONU privind serviciile de sănătate.
În anul 2017, Organizația Națiunilor Unite a desemnat oficial data de 12 decembrie drept Ziua internațională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate.
Tema din 2024 a acestei zile se referă la faptul că asigurarea universală a serviciilor de sănătate este responsabilitatea guvernelor.
Implicarea Bisericii
Biserica Ortodoxă Română face eforturi consistente pentru dezvoltarea serviciilor filantropice și medicale la nivel local și național. Deseori a fost numită cel mai mare filantrop la nivel național pentru activitățile desfășurate în folosul comunităților.
Pentru a-și arăta grija față de persoanele bolnave și de cei care lucrează în instituțiile medicale, Sfântul Sinod a declarat 2024 ca fiind Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
De-a lungul timpului, Patriarhia Română a încheiat mai multe acorduri cu instituțiile naționale responsabile de sănătatea populației.