Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este serbată pe 20 noiembrie, dată care amintește de adoptarea Convenției Națiunilor Unite cu privire la aceste drepturi.
În 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite, se arată pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.
Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.
Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii.
Pe site-ul ministerului se regăsesc drepturile copilului pe înțelesul acestuia.
2025 – Anul copilului
Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii octombrie, proiectul legislativ privind instituirea anului 2025 drept „Anul național al copilului”.
Legea prevede o serie de direcții de acțiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor, precum și alocarea de fonduri specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor, se arăta la acea vreme într-un comunicat al Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse remis Basilica.ro.
„Doresc să le mulțumesc celor de la Salvați Copiii România, alături de care am conturat inițiativa privind instituirea Anului Național al Copilului, precum și UNICEF, World Vision și FONPC pentru parteneriat, adresându-le mulțumiri colegilor parlamentari care au susținut și au votat acest proiect important care va consolida contextul național și toate demersurile întreprinse de Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu”, declara atunci ministrul Familiei, Natalia-Elena Intotero.
Biserica Ortodoxă Română are numeroase inițiative dedicate dezvoltării sociale, educaționale și spirituale a copiilor. Printre cele mai ample se numără proiectele „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege Şcoala!”.
În anul 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca prima duminică din luna iunie să fie Duminica părinților și copiilor în Patriarhia Română. De asemenea, anul 2020 a fost proclamat drept Anul omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.