Mihail-Viorel BĂDESCU s-a născut în comuna Bughea de Jos, raionul Muscel. Studii primare și gimnaziale în mai multe școli din Constanța, Mangalia, Bughea de Jos și București. Studii liceale la Liceul „Doctor Petru Groza“ din București, în perioada 1969-1972. Licențiat al Facultății de Mecanică, secția de Utilaj Chimic, din cadrul Institutului Politehnic din București, în anul 1977, informează Academia Română.
După absolvirea facultății, în perioada 1977-1982, a activat ca inginer la Întreprinderea de Fibre Artificiale Viscofil din Popești-Leordeni. Între anii 1982-1990 a fost inginer de cercetare la Catedra de Centrale Electrice de la Facultatea de Energetică a Institutului Politehnic din București. În 1993 și-a susținut teza de doctorat cu tema Optimizarea instalațiilor de captare și conversie a energiei solare la nivel ridicat de temperatură, la Facultatea de Energetică a Universității Politehnica din București, avându-i conducători pe prof. Ion Gheorghe Carabogdan și prof. Victor Athanasovici.
Începând cu anul 1990 a devenit asistent (1990-1993), șef de lucrări (1993-1998) și conferențiar (1998-2005) la Catedra de Termotehnică de la Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității Politehnica din București. Din anul 2005 este profesor al aceleiași facultăți. În perioada 2012-2016 a fost director al Școlii Doctorale de Inginerie Mecanică și Mecatronică de la Universitatea Politehnica din București.
Președinte al Diviziei de Istoria Științei al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, este și vicepreședinte al comitetului începând cu anul 2018.
Specialist în aplicații terestre și spațiale ale energiei solare – conversie fototermica, conversie fotovoltaica, distribuția și prognoza radiației solare – fizica radiației, fizică statistica și termodinamică, fizica semiconductorilor, controlul optimal al proceselor termice, macro-inginerie terestră și spațială. Este autorul, singur sau în colaborare, a peste 40 de cărți și a peste 300 de articole apărute în prestigioase reviste științifice.