Eliminarea torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante reprezintă parte integrantă a promovării şi protecţiei drepturilor omului. Comunitatea internaţională – actori guvernamentali, alături de ONG-uri, medii academice, mass-media – depune eforturi susţinute pentru eradicarea abuzurilor la adresa demnităţii umane, relatează Ministerul afacerilor Externe.
România este parte la o serie de convenţii internaţionale la nivelul ONU și al Consiliului Europei care condamnă tortura, tratamentele şi pedepsele degradante şi inumane. În acest context, România se pronunţă cu fermitate împotriva oricăror acte de tortură ori tratamente inumane şi degradante, susţinând că nu poate fi invocat niciun motiv, de nici o natură, care să justifice aplicarea acestor practici, indiferent de natura autorului.
Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a sublinia faptul că obiectivul eliminării torturii şi al prevenirii tratamentelor degradante și inumane este unul dintre angajamentele fundamentale asumate de România în domeniul protecţiei drepturilor omului.
Informații suplimentare
Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 12 decembrie 1997, prin Rezoluţia 52/149 şi semnifică reînnoirea angajamentelor omenirii în scopul eradicării totale a acestei forme de pedeapsă inumană, prin denunţarea acţiunilor de tortură şi pedepsirea făptaşilor, inclusiv prin măsuri împotriva comerțului cu bunuri utilizate pentru pedeapsa cu moartea, tortura și alte pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.