În România sunt diagnosticate aproximativ 7.500 de persoane cu scleroză multiplă, după datele furnizate de Comunitatea persoanelor din România afectate de bolile neurodegenerative (APAN), relatează basilica.ro.
SM este o afecțiune cronică a sistemului nervos central (SNC), cu debut tipic între 20-40 de ani. SM este o boală inflamatorie mediată imun, degenerativă, care se datorează unui răspuns imun anormal la declanșatoarele de mediu, la persoanele predispuse genetic.
În acest context, Biserica Ortodoxă Română nu a rămas impasibilă la suferinţa celor diagnosticaţi cu această boală.
Astfel, în cadrul Bisericii funcţionează două centre dedicate pacienţilor cu SM, unul la Oradea şi altul la Timişoara.
Centrul „Acoperământul Maicii Domnului” – Oradea
Centrul pentru bolnavi de scleroză multiplă din Oradea a fost deschis în anul 1993.
Odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a Asociaţiei Filantropia Oradea, clădirea centrului fiind sfinţită şi inaugurată în 16 noiembrie 2012 de Preasfințitul Părinte Sofronie.
Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea deservește un număr de 150 de persoane cu scleroză multiplă.
Centrul de la Timişoara
Un psiholog, un asistent social, un kinetoterapeut și un medic psihiatru compun echipa noului serviciului de asistență pentru pacienți cu scleroză multiplă înființat de Fundația Filantropia Timișoara în parteneriat cu Sectorul social filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Centrul a fost inaugurat în anul 2019.
Noul serviciu social este situat în Timișoara, strada Iuliu Maniu nr. 40 și se adresează comunității de peste 400 persoane din Timiș ce suferă de scleroză multiplă.