Ziua internațională a alfabetizării a fost concepută pentru prima dată la Conferința mondială a miniștrilor educației privind eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, Iran, în 1965. În 1966 UNESCO a declarat ziua de 8 septembrie ca Zi internațională a alfabetizării, scopul principal fiind respectarea demnității și drepturilor fundamentale ale omului„ să reamintească comunității internaționale importanța și necesitatea intensificării eforturilor pentru societăți alfabetizate”. Comunitatea globală a acceptat provocarea de a pune capăt analfabetismului, participând la prima Zi internațională a alfabetizării, în anul 1967, potrivit site-ului bibliotecapublicadrept.
Ce înseamnă mai exact alfabetizarea?
Dicționarul definește alfabetizarea ca „o acțiune de a învăța pe un analfabet să scrie și să citească”. Poate părea neîncrezător,că există oameni, care nu pot citi o carte, un ziar, un meniu de restaurant, un indicator rutier, o etichetă etc. Îți poți imagina că navighezi în viața modernă fără abilitatea de bază de a citi și de a scrie? Înlăturarea analfabetismului în fiecare comunitate locală din întreaga lume este ceea ce înseamnă Ziua Internațională a Alfabetizării.
Deși s-au făcut multe progrese în îmbunătățirea ratelor de alfabetizare în cei peste cincizeci de ani de la prima Zi internațională a alfabetizării, analfabetismul rămâne o problemă globală. Se crede că există peste 750 de milioane de adulți în întreaga lume care nu știu să citească. Flagelul analfabetismului nu cruță nici o națiune sau cultură de pe pământ, inclusiv Statele Unite, unde se estimează că 32 de milioane de adulți americani sunt analfabeți.
Alfabetizarea nu înseamnă doar lectură. Componentele principale ale alfabetizării sunt cititul, scrisul, limbajul, vorbirea și ascultarea. Abilitățile de alfabetizare pot fi împărțite în trei domenii principale: alfabetizare informațională, alfabetizare digitală și alfabetizare media .