Ea se întemeiază prin căsătorie, adică prin legătura dintre bărbat si femeie, binecuvântata de Dumnezeu în fața sfântului altar, se arată pe site-ul ortodoxiatinerilor.ro.
Însușirile familiei creștine se desprind din învățătura sfintei Biserici despre căsătorie și sunt:
Unitatea si egalitatea
Familia trebuie să fie întemeiata prin legătura dintre un singur bărbat şi o singura femeie. Biserica nu îngăduie legătura dintre bărbat şi mai multe femei, căci aceasta înjoseşte femeia. În familia creştina femeia este soţie, adică tovarăşa de viața şi împreuna-lucrătoare cu bărbatul, în toate. Creştinismul a ridicat femeia din starea de înjosire faţă de bărbat, în care se găsea mai înainte, şi a aşezat-o în toată vrednicia ei de fiinţa creată „după chipul lui Dumnezeu”. Astfel, creştinismul a arătat pentru prima data ca femeii i se cuvine aceeaşi preţuire ca şi bărbatului. Numai mult mai târziu, orânduielile omeneşti i-au recunoscut şi ele femeii drepturi şi îndreptaţii alături de bărbat.
Dragostea si buna învoire dintre soţi
Când sila, sau alte pricini, ca de exemplu averea, duc la întemeierea unei familii, atunci rareori traiul între soţi este fericit.
Curăţia
Soţii să nu fie în apropiata înrudire trupeasca şi sufleteasca. Prin canoanele sale, sfânta noastră Biserica a stabilit gradele de rudenie, care fac cu neputinţa încheierea casatorii.
Sfinţenia
Familia trebuie să fie binecuvântată prin Taina Sfintei Cununii. Sfântul Apostol Pavel numeşte căsătoria, prin care se înfiinţează familia, Taina mare, dar nu altfel, ci numai daca ea este întemeiată în Hristos şi în Biserica. Pentru însemnătatea pe care familia o are în viaţa de obşte, binecuvântarea dumnezeiasca este de neapărată trebuinţa.
Trăinicia
Căsătoria să fie pentru toată viaţa. Iar Sfântul Apostol Pavel spune: „Celor ce sunt căsătoriţi le poruncesc, nu eu, ci Domnul: Femeia să nu se despartă de bărbat. Iar dacă s-a despărţit, să rămână nemăritata sau să se împace cu bărbatul sau; tot aşa, bărbatul să nu-şi lase femeia” (1 Corinteni 7, 10-11). În afară de moartea trupească, sfânta Biserică îngăduie desfacerea legăturii dintre soţi (divorţul) numai din pricini morale asemănătoare morţii trupeşti, cum sunt: necredincioşia (adulterul), sau alte legături trupeşti neîngăduite (Matei 19, 9). Biserica îngăduie recăsătorirea soţilor văduvi.
Sursa: ortodoxiatinerilor.ro.