Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” din cadrul Academiei Române aniversează 30 de ani de la înființare.
Cu această ocazie, Academia Română a anunțat într-un comunicat de presă organizarea unei sesiuni aniversare în data de 4 noiembrie în Aula din Calea Victoriei, nr. 125.
La acest eveniment sunt așteptați să participe personalități ale vieții publice și intelectuale, cercetători științifici, cadre universitare, doctoranzi și studenți, colaboratori din țară și străinătate, precum și reprezentanți ai mass-media , informează basilica.ro.
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul: acad. Nicolae Zamfir, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, Alexandra-Maria Bocșe, consilier de stat din Administrația Prezidențială, dr. Mihai Călin Precup, secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, dr. Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Manifestarea va fi moderată de prof. univ. dr. Paul-Andrei Păun, directorul institutului.
Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu”
Înființat în anul 1994 de către academicianul Mihai Drăgănescu, al cărui nume îl poartă astăzi, institutul a devenit în scurtă vreme un centru de cercetare de excelență, cu un bogat palmares științific.
În anul 2001 a câștigat competiția pentru Centrele de Excelență în Știința și Tehnologia Informației organizată de Ministerul Educației și Științei, iar un an mai târziu a fost desemnat cel mai performant institut al Academiei Române și a obținut dreptul de a organiza doctorate.
Principalele proiecte de cercetare ale Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială al Academiei Române se situează în domeniile prelucrării limbajului natural, învățării automate și achiziției de cunoștințe, instruirii asistate de calculator, modelelor ingineriei cognitive.
Datorită performanțelor sale, institutul este, de peste 10 ani, membru al Rețelei Europene de Excelență în Tehnologiile Limbajului Natural și al rețelelor de cercetare finanțate de Uniunea Europeană, care au deschis calea spre construirea unei platforme europene a tehnologiilor limbajului.