În perioada 8‑12 mai 2024, etapa națională a Olimpiadei de Religie – cultul ortodox, adresată elevilor din clasele V‑VIII, se desfășoară în orașul Unirii de pe Milcov, fiind organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea. 327 de elevi calificați, 45 de profesori însoțitori și membrii Comisiei centrale sunt, în aceste zile, oaspeți în Eparhia istorică de la Curbura Carpaților și vor mărturisi, în cuvânt și faptă, credința ortodoxă a străbunilor noștri, relatează ziarullumina.ro.
Deschiderea evenimentului a avut loc în miercurea Săptămânii Luminate, cu o slujbă de binecuvântare, oficiată în prezența ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în Catedrala Unirii din municipiul Focșani, de către un sobor de preoți și diaconi, între care s‑au aflat: pr. George Jambore, inspector patriarhal la Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române, pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, precum și pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II. La ceremonie au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, ai ISJ Vrancea, respectiv ai autorităților județene și locale.
După slujbă, au susținut discursuri inaugurale mai multe persoane: dna Melania‑Emanuela Pătrășcanu, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Vrancea, ce a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și tuturor celorlalți colaboratori care s‑au implicat în organizare; Cătălin Pâslaru, inspector școlar general pentru Religie în cadrul Ministerului Educației, fiu al Vrancei, care a urat succes, inspirație și zile binecuvântate elevilor, atenționându‑i și asupra verdictului dat de celebrul savant Simion Mehedinți, că „un popor, ca și orice om în parte, atât prețuiește, cât a înțeles din Evanghelie”; iar Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației, a menționat mai apoi că Olimpiada de Religie este una iubită de copii și apreciată de profesori, felicitându‑i pe concurenți.
În continuare, pr. inspector patriarhal George Jambore a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a vorbit despre modul de exprimare a credinței printr‑o comuniune directă cu Dumnezeu. I‑a urmat Gabriela Marchitan, inspector școlar general în cadrul ISJ Vrancea, care a precizat că elevii vor lua parte la „o olimpiadă la care nu se verifică doar competențe teoretice, ci și anumite capacități emoționale, fapt care o diferențiază de orice alt concurs școlar”.
În final, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și‑a manifestat bucuria că municipiul Focșani a organizat Olimpiada de Religie dedicată elevilor de gimnaziu, vorbindu‑le acestora despre importanța meleagurilor unde se află Mausoleul de la Mărășești – un simbol pentru identitatea noastră de români și creștini, astăzi.
„Vă aflați în orașul Unirii și, cu certitudine, veți reflecta la multe adevăruri istorice care au scos în evidență unicitatea neamului nostru, care s‑a născut – în același timp – român și creștin. Ați venit din toate județele țării, precum și din Capitală, cei mai buni elevi selectați la fazele preliminarii ale acestei olimpiade. Copiii care urmează ora de religie, optând în cunoștință de cauză pentru ea, sunt copii credincioși, proveniți din familii creștine, ai căror părinți și‑au dorit ca fiii sau fiicele lor să continue și în școală educația primită în familie. Avem, așadar, un cuvânt de apreciere pentru toți elevii care iubesc ora de religie, dar și unul de prețuire pentru aceia care au excelat în străduința de a‑și însuși cât mai multe cunoștințe în cadrul acestei discipline, referitoare la credința noastră strămoșească mântuitoare, dobândind – poate fără să realizeze – chiar calitatea de mici apostoli și mărturisitori ai credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
Competiția este găzduită de Liceul de Arte „Gheorghe Tattarescu” din Focșani, iar în zilele petrecute aici, elevii vor vizita și unele dintre cele mai reprezentative obiective ale istoriei și spiritualității din județul Vrancea, precum Mănăstirea Brazi sau Mausoleul Eroilor de la Mărășești.
Decernarea premiilor pentru câștigătorii Olimpiadei Naționale de Religie va avea loc sâmbătă, 11 mai 2024, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.