În data de 13 iulie 2024, Protopopiatul Dorohoi a organizat pelerinajul „Mănăstirile din ținutul Botoșanilor”, traseul incluzând 11 locații deosebite și pline de spiritualitate din județul nostru, relatează publicația Slova Creștină de Dorohoi.
Prima oprire a fost la Mănăstirea Gorovei, un loc de liniște și rugăciune, unde pelerinii au participat la slujba Acatistului închinat Maicii Domnului. Apoi, au continuat spre Mănăstirea Agafton, cunoscută pentru frumusețea și simplitatea ei. Următoarea destinație a fost Mănăstirea Popăuți, care a impresionat prin arhitectura și istoria locului, precum prin liniștea pe care se poate descoperi, chiar dacă mănăstirea este situată în oraș.
După Popăuți, grupul de pelerin din Dorohoi au poposit la Mănăstirea Zosin, atât pe deal cât și pe vale unde a început de fapt viața monahicească pe aceste locuri. La Mănăstirea Vorona măicuțele le-au oferit și ceva hrană pentru trup, ca semn al dragostei și ospitalității specifice acestui așezământ monahal.
După acest popas, a urmat Schitul Oneaga și Mănăstirea Sihăstria Voronei. După închinarea la moaștele Sf. Cuv. Onufrie, pelerinii au avut bucuria întâlnirii cu PS. Nichifor Botoșăneanul, care le-a binecuvântat călătoria.
Traseul a continuat cu Mănăstirea Coșula, un loc încărcat de istorie și spiritualitate, unde părintele stareț a vorbit despre istoria locului și i-a invitat să vadă câteva din mărturiile rămase care atestă importantul rol pe care mănăstirea l-a avut în această parte a județului Botoșani.
La Mănăstirea Știubieni, pelerinii au simțit o profundă legătură cu trecutul religios prin cuvântul de învățătură ținut de părintele Melchisedec, starețul mănăstirii.
O altă oprire importantă a fost la Mănăstirea Crăiniceni, unde au fost vizitate locurile natale ale Sfântului Ioan Iacob. Pelerinii s-au închinat în lăcașul nou ridicat, un loc ce simbolizează renașterea spirituală dar și continuitatea credinței noastre pe aceste meleaguri.
Ultimul obiectiv din traseul pelerinajului a fost Mănăstirea Eșanca, un loc de o frumusețe și liniște aparte, una din redutele Ortodoxiei din această parte de țară.
„Întregul pelerinaj, desfășurat într-o singură zi, a fost o experiență de neuitat. Am reușit să ne redescoperim rădăcinile spirituale și să ne bucurăm de frumosul din apropierea noastră, pe care adesea îl trecem cu vederea”(Maria).
„Pelerinajul din ziua de 13 iulie a fost o invitație pentru noi creștinii din Protopopiatul Dorohoi de a ne cunoaște mănăstirile din județul nostru. O călătorie prin care am reușit să conștientizăm mai mult ceea ce avem, ceea ce ne reprezintă pe noi botoșănenii” (Alex).
”Fiecare locaș vizitat ne-a oferit prilejul de a ne adânci în credință și de a înțelege mai bine tradițiile monahale ale zonei. Această călătorie a fost nu doar o trecere în revistă a locurilor frumoase și pline de har, ci și o lecție despre importanța de a aprecia și proteja moștenirea spirituală și culturală pe care o avem” (Ioana).
A consemnat Pr. Marius Onofrei, responsabil birou pelerinaj