Play Fest este primul eveniment național dedicat învățării prin joc și a fost creat pentru a promova învățarea în perioada copilăriei timpurii, jocul-joaca fiind cele mai potrivite pentru dezvoltarea holistică a copilului, relatează Slova Creștină de Dorohoi,
Play Fest a debutat pe 31 mai cu ateliere de artă și construcții cu tema „Orașul meu” la care participă creșe, grădinițe și școli publice din 22 de localități, din 15 județe și Municipiul București. Participanții au fost invitați să își împărtășească experiențele între 1 și 10 Iunie și să inspire astfel copiilor, părinților și profesorilor din întreaga țară diverse activități dedicate Zilei Internaționale a Jocului (stabilită de ONU pe 11 Iunie și sărbătorită anul acesta pentru prima dată în România).
Cu acest prilej, elevii claselor Step by Step a III-a A și a IV-a A de la Școala Gimnazială „A.I.Cuza” Dorohoi, coordonați de profesorii Alexa Irina, Străteanu Monica, Murarașu Mihaela și Pădurariu Nina, au vizitat clădirile emblematice din orașul Dorohoi. Prima clădire vizitată de copii a fost catedrala ”Adormirea Maicii Domnului”, un monument reprezentativ și plin de istorie a cărei construcție a început în anul 1869 și care a fost sfințită in anul 1894.
Elevii au fost provocați să-și reimagineze întreg procesul de construcție a bisericii. Ghidați de părintele Ciprian Șoptică aceștia au fost introduși în fascinanta poveste a catedralei. Părintele le-a explicat detaliile istorice și arhitecturale ale edificiului, subliniind importanța acestuia pentru credincioșii din Dorohoi dealungul timpului.
Copiii au aflat astfel lucruri interesante despre arhitectura catedralei. Clădirea bisericii prin arhitectura ei, prin cele 5 turnuri octogonale, acoperişul turlelor având forma unor calote cu influențele sale bizantine și neoclasice dar și prin frumusețea picturii interioare a stârnit interesul elevilor, care au fost impresionați de frumusețea și măreția construcției. Părintele a explicat pe rând tinerilor semnificația diferitelor simboluri religioase prezente în decorul catedralei.
Prin această vizită, elevii de la Școala Gimnazială ”A.I.Cuza” din Dorohoi au avut șansa de a învăța într-un mod interactiv și de a-și îmbogăți cunoștințele despre istoria și cultura locală. Toate aceste informații au fost mai apoi valorificate în atelierele de construcție, pictură și modelaj împreună cu profesorii îndrumători.
Vizita la catedrala din Dorohoi, organizată în cadrul Play Fest, a fost un succes educativ, oferindu-le elevilor o perspectivă nouă asupra istoriei și arhitecturii locale. Astfel de activități contribuie la formarea unei generații conștiente de importanța patrimoniului cultural și implicate în protejarea acestuia.
Prof. Pădurariu Nina