În data de 14 septembrie 2024, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în Parohia „Înălțarea Domnului” din comuna Copălău, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfințirea clopotniței.
Ceremonia specială va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, începând cu ora 16:00.
Istoricul Parohiei „Înălțarea Domnului” Copălău
În momentul înfiinţării parohiei exista în incinta cimitirului bisericuţa veche, care până în 1938 a servit ca locaş pentru prohodirea morţilor, aparţinând de Parohia „Sf. Gheorghe”, iar după numirea preotului Dumitru Ciofu, pe postul de paroh, a funcţionat drept biserică parohială.
Între anii 1965 -1967 s-a construit o nouă biserică peste cea existentă, care a fost sfințită în anul 1967 de către delegatul IPS Iustin Moisescu, viitorul Patriarh al României, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Sucevei. Ulterior, între anii 1973 – 1975 alături de biserică s-a construit o clopotniţă din piatră,iar în anul 1978 s-a construit gardul din piatră, care delimitează curtea interioară a bisericii de cimitir, respectiv de drumul național 28 B ce leagă oraşele Botoşani şi Hârlău.
Din anul 1988 este numit paroh preotul Gheorghiu Clement, care în prezent ocupă aceeaşi funcţie. Între anii 1989 – 1995, sub îndrumarea acestuia, s-a construit biserica cu Hramul “Sfânta Treime”, în satul Cerbu (care făcea la acea vreme, parte comună cu Parohia „Înălțarea Domnuluiˮ din Copălău), sfinţită de către PS Calinic Botoşăneanul, cu binecuvântarea IPS Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, actualul Patriarh al BOR. Începând cu anul 1996 filia este transformată în parohie şi este încredinţată spre păstorire preotului Blidar Emil Cristian.
Din anul 2008, atunci când a fost înfiinţat postul de Preot II, preot co-slujitor, alături de preotul paroh este numit preotul Gheorghiu Alexandru, hirotonit în data de 16 decembrie 2007.
În anul 1996 este aprobat devizul pentru construirea unei noi biserici, care va avea locaţia tot în incinta cimitirului, în apropierea bisericii parohiale, locul fiind sfinţit de către protoiereul Lucian Leonte. Lucrările au fost demarcate începând cu anul 1997. În prezent se slujeşte în noul lăcaş de cult şi în paralel se desfăşoară lucrările de pictură în tehnica fresco.
În toamna anului 2006 s-a turnat fundaţia pentru construirea unui aşezământ social, care între timp se află în faza de finalizare. În anul 2013 s-a construit un lumânărar şi o masa de prăznuire, iar în 2014, s-a mai construit o masă de prăznuire şi s-a turnat o alee care leagă noua biserică de casa socială şi s-au plantat pomi ornamentali şi flori, atât în curtea interioară a bisericii cât şi în faţa bisericii.
Pe lângă programul liturgic, care dă sens vieţii duhovniceşti a credincioşilor, un rol deosebit de important îl ocupă şi lucrările de administraţie, lucrări în care sunt antrenaţi credincioşii şi care au menirea de a-i ţine uniţi într-un scop comun, care, la rândul său, le asigură acestora confortul sufletesc prin intermediul căruia ei se simt utili unii altora.
Preoţi slujitori:
Dumitru Ciofu (n. 1908 †1991, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cernăuţi) a fost primul preot al parohiei: paroh între anii 1938 – 1988.
Clement Gheorghiu (n. 1953: licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu) este al doilea preot paroh, începând cu anul 1988.
Alexandru Gheorghiu (n. 1986: licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi) este preot slujitor începând cu anul 2007.