În perioada 1-8 decembrie 2024, Protopopiatul Dorohoi a organizat o procesiune cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea Știubieni. Cu bucurie, aceste odoare sfinte au poposit în mai multe parohii, spre întărirea duhovnicească a credincioșilor.
![](https://timpulcredintei.ro/wp-content/uploads/2024/12/moaste-2.jpg)
În fiecare parohie, înainte de sosirea sfintelor moaște, de la ora 16:00, s-a citit Ceasul al IX-lea, iar la 16:15 raclele cu sfintele moaște au fost întâmpinate de preoți și credincioși cu evlavie și rugăciune. În continuare, s-a săvârșit Slujba Vecerniei și Litia.
Iar ziua următoare, de dimineață, în biserici s-a săvârșit Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu și Acatistul Sfinților Nectarie și Efrem cel Nou. Credincioșii au avut ocazia să se închine la sfintele moaște până la ora 15:30, când acestea au pornit spre următoarea oprire.
Cine sunt Sfinții care ne-au binecuvântat prin prezența sfintelor lor moaște?
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei. Cunoscător al suferinței și al umilinței, el este recunoscut pentru darul său de a vindeca bolnavii și pentru numeroasele minuni săvârșite chiar și în zilele noastre. Sfântul Nectarie este un ocrotitor al celor aflați în suferință și un mijlocitor puternic înaintea lui Dumnezeu.
![](https://timpulcredintei.ro/wp-content/uploads/2024/12/moaste-3.jpg)
Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, supranumit „grabnic ajutător”, este cunoscut pentru minunile sale rapide, mai ales în momente de încercare. Martirizat în secolul al XV-lea pentru credința sa, Sfântul Efrem continuă să fie un sprijin pentru cei care i se roagă cu credință.
![](https://timpulcredintei.ro/wp-content/uploads/2024/12/moaste-4.jpg)
Importanța cinstirii sfintelor moaște
Cinstirea sfintelor moaște este o mărturisire a credinței noastre ortodoxe și o punte de legătură între noi și sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu. Ele reprezintă nu doar trupurile sfinților, ci și o pecete a harului dumnezeiesc lucrător în viețile noastre. Prin închinarea la moaștele sfinților, primim întărire, mângâiere și binecuvântare, iar credința noastră este hrănită și întărită.