La Mănăstirea Gorovei a avut loc în data de 13 mai 2024, întrunirea lunară a preoților din Protopopiatul Dorohoi, prilej de rugăciune și comuniune, de reflecție asupra perioadei Postului Mare și de planificare a activităților desfășurate pe viitor, relatează Slova Creștină de Dorohoi.
Evenimentul a debutat prin oficierea Sfintei Liturghii în biserica ocrotită de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, sub protia Pr. arhim. Teofil Timișag, starețul mănăstirii, aflându-se preoții din cercul pastoral Șendriceni, alături de pr. secretar, Daniel Precob.
După susținerea temei „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” de către Pr. Iustinian Curelariu (Parohia „Sf. Nicolae” Iezer), înaintea prezidiului din care au făcut parte Pr. protopop emerit Stelian Ciurciun, pr. secretar emerit Andrian Crețu și directorul Seminarului Teologic din Dorohoi, pr. Petru-Georgel Chichioacă, a urmat un cuvânt emoționant rostit de Pr. Dragoș Iftimescu, fost paroh la Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Cristinești:
„sunt două feluri de a suferi, suferința fizică, cu care te obișnuiești cu timpul, și cea sufletească, cea mai greu de dus, starea de disconfort sufletesc. Lucrurile pe care le făceai până atunci nu le mai faci, oamenii cu care te întâlneai până atunci nu îți mai sunt în preajmă, dau slavă lui Dumnezeu pentru cât am și sunt. Nu încerc să induc ideea că oamenii trebuie să se ocupe de mine în mod special. Este relația mea cu Dumnezeu, Care a îngăduit suferința pentru că am meritat-o, deoarce când ești așa nu iți mai poți permite să fii fals, ce aparențe să mai salvăm, cui folosește? Suferința este a fiecărui om care o trăiește. Cel mai greu este de dus de unul singur, aproape imposibil. Când ești ajutat de cineva cu dragoste, cu înțelegere de soție, aceasta preia mare parte din suferința soțului, ca prezență, ca disponibilitate. Femeia care îngrijește un om bolnav are lumină în privire și cu o vorbă bună, cu tandrețe, cu bunătate, doamna preoteasă Nicoleta are disponibilitate de a nu se plictisi de mine. Cu un suflet cald, iubitor și frumos suferința e ușor de dus. Bucurați-vă de tot ce aveți, fiți fericiți pentru că vă ridicați de pe pat, mulțumiți lui Dumnezeu pentru fiecare zi, fiți recunoscători pentru ce aveți. Sunt fericit că pot fi astăzi aici, să vă revăd și vă doresc tuturor să aveți sănătate, ca darul cel mai de preț.”
A urmat un moment cultural deosebit prin prezentarea monografiei parohiei Dersca, „Istoria Bisericii din Dersca, jud. Botoșani”, alcătuită de pr. Dumitru Hapău, „o carte de istorie parohială, o contribuție la cunoașterea trecutului unei comune din județul Botoșani, o invitație la meditație religioasă, un exemplu aplicat de pedagogie și morală creștină ortodoxă cetățenească. Ea este de asemenea, o modestă contribuție de istorie locală, în vremuri în care tineretul, mai ales, dar și maturii ori bătrânii, își pierd uneori reperele morale și civice, plutind pe ape tulburi care trag în adâncuri suflete rătăcite și vulnerabile”, remarcă în prefața lucrării Prof. Univ. Dr. Dan Prodan.
Au urmat raportările administrative venite de la Centrul eparhial Iași, precum și cele pe departamente, preoții fiind informați în privința evenimentelor și a proiectelor care se vor desfășura în perioada următoare în zona Protopopiatului Dorohoi: întâlnirea tinerilor, cursuri de formare, catehezele demonstrative, pelerinajele, vizionarea filmului „Unde ești, Adame?”, taberele pentru familiile numeroase și altele. Părintele protopop a mulțumit Sfintei Mănăstiri Gorovei pentru găzduirea conferinței, pr. Dragoș pentru participare și mărturia despre trăirea suferinței, amintind apropierea sesiunii de admitere la Seminarul Teologic din localitate, care va avea loc în perioada imediat următoare. La final Pr. Teodor Ciuraru a prezentat cartea Părintele Elefterie Mihail: doctor al trupurilor și al sufletelor și a împărțit câteva exemplare părinților prezenți la întrunire.
Pr. prof. Pristavu Cosmin