Sfânta Teofana Basarab a fost serbată luni în noua parohie românească din Santa Fiora, regiunea Toscana, fiind prima din Italia care a primit-o drept ocrotitoare pe sfânta canonizată în 2022.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți de la parohiile învecinate. Cu ocazia hramului a fost așezat spre închinare un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, adus de la Parohia „Învierea Domnului”, din localitatea Massa, scrie basilica.ro.
Predica a fost rostită de Părintele Dragoș Pavel, de la parohia mai sus menționată, care a evidențiat date biografice din viața Sfintei Cuvioase Teofana Basarab.
„Să ne însușim modelul de părinte creștin al domnitorului Țării Românești, Basarab I Întemeietorul, tatăl Sfintei Cuvioase Teofana, insuflând copiilor noștri dragostea de Hristos și de Evanghelie, dragoste care i-ar purta în siguranță pe drumul mântuirii, garantând o alegere mântuitoare la vreme de încercare”, a îndemnat preotul.
Parohia „Sfânta Teofana Basarab” a fost înființată în primăvara acestui an, când a avut loc hirotonia Preotului paroh Mihail Luca. Adresa lăcașului de cult este Via Giacomo Matteotti, No. 2, Santa Fiora, Italia.
Sfânta Teofana Basarab
Botezată cu numele Teodora, a fost fiica lui Basarab I, întemeietorului Țării Românești, și sora domnitorului Nicolae Alexandru Basarab, care a obținut recunoașterea Mitropoliei Ungrovlahiei.
A fost țarină a Bulgariei și, când circumstanțele i-au devenit vitrege, s-a retras discret și a îmbrățișat monahismul.
A fost prima monahie de neam românesc cunoscută în istorie. A fost contemporană cu Sf. Ier. Grigorie Palama și ucenică a Sf. Cuv. Teodosie Isihastul.
Biserica Ortodoxă Română a canonizat-o în 22 februarie 2022, în Anul omagial al rugăciunii în viața creștinului și a Bisericii, recunoscând evlavia pe care i-o arată bulgarii și românii din Timoc fostei țarine de la Târnovo.