Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Manolești Vale, de lângă municipiul Botoșani, își serbează hramul.
În ajunul sărbătorii, vineri, 19 iulie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.
În ziua hramului, sâmbătă, 20 iulie 2024, începând cu ora 07:00, se vor oficia următoarele slujbe: Acatistul, Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.
Despre cinstirea Sfântului Proroc Ilie
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai mari proroci trimiși de Dumnezeu, ai Vechiului Testament. A fost singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”, profetul care, pe muntele Tabor, alături de Moise s-a arătat la Schimbarea la față a Domnului și va fi înaintemergătorul al celei de-a doua venire a lui Hristos.
Ce înseamnă hramul bisericii?
Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit. Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.
Istoricul Parohiei Manolești Vale
Satul Manoleşti Vale este limitrof oraşului Botoşani și numără aproximativ 70 familii de ortodocşi. Până în anul 1998, din punct de vedere al organizării administrativ-bisericeşti, satul Manolești Vale a făcut parte din parohia satului Stânceşti.
Ideea construirii unei biserici în Parohia Manoleşti Vale a aparţinut vrednicului de pomenire preot Teodor Ieremia, care a slujit la Biserica Pacea între anii 1980-1987. În preajma sărbătorii Sfântului Ilie, Părintele Teodor a transportat la Manolești Vale, pe terenul unei doamne, Maria Călin, câteva pietre mari cu gândul de a ridica un sfânt lăcaş. Între timp a fost donat terenul pentru biserică de doamna Maria.
În luna iulie 1998, s-a pus piatra de temelie pentru viitoarea biserică de către Preasfințitul Calinic Botoşăneanul, preot la Stânceşti fiind Daniel Baciu. Construcţia Bisericii din localitatea Manoleşti Vale s-a realizat prin contribuţia credincioşilor, prin strădania părintelui Daniel Baciu (întocmirea actelor şi turnarea temeliei), a părintelui Ciprian Scântei (ridicarea bisericii până la acoperiş), a părintelui Vladimir Orlovschi (realizarea bolţilor, finisarea exteriorului şi pregătirea pentru pictură).
Din anul 2008, preot paroh la Biserica din Manoleşti Vale a fost numit Marian Macuc, care s-a ocupat de pictarea, înfrumuseţarea şi dotarea bisericii cu obiecte necesare desfăşurării sfintelor slujbe, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare.
Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 8 octombrie 2011, de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Începând cu data de 1 august 2020, paroh al Parohiei „Sfântul Ilie” – Manolești Vale este părintele Andrei-Ionuț Constantin, venit de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Borolea-Hănești, Protopopiatul Săveni.
În prezent, Parohia Manolești Vale este suplinită de părintele pensionar Dumitru Volentiru, fost paroh la Biserica „Sfâântul Dumitru” Botoșani.
Parohia Manolești reprezintă comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. Iar în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a acestei parohii, se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.
Ce bunătăți se vor oferi la hramul bisericii
Gospodinele parohiei, dar și alți făcători de bine, vor pregăti pentru toată lumea prezentă la aceste slujbe: sarmale, cozonac, dar și alte bunătăți. Bineînțeles nu va lipsi vinul pentru cei mari și sucul pentru cei mici.