Monumentul a fost ridicat în anul 2010 în memoria ostașilor români din Regimentul 43 Caransebeș, căzuți acolo în Primul Război Mondial, și este un proiect comun inițiat de Ambasada României și pus în practică de primăriile din Caransebeș și Miren-Kostanjevica.
Decizia de restaurare a troiței a fost luată întrucât aceasta era un grad avansat de deteriorare, provocat de condițiile climatice aspre, scrie basilica.ro.
Slujba, oficiată de pr. Pavel Goreanu, parohul comunității românești din Ljubljana, a fost urmată de un parastas pentru eroii români și de o ceremonie de depunere de flori.
Printre participanți au participat numeroase oficialități, printre care reprezentanți ai: Ambasadei României în Slovenia, Ministerului Apărării Naționale, Ambasadei Austriei, Ambasadei Slovaciei, Primăriei Caransebeș și Primăriei Miren-Kostanjevica.
În semn de recunoștință pentru purtarea de grijă arătată față de cimitirele militare de pe teritoriul Sloveniei unde sunt înhumați soldați români, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat mai multor instituții Diploma cu medalie comemorativă a Anului 2021, printre care se numără: Ministerul Apărării Naționale a României, Oficiul Național Pentru Cultul Eroilor și Ambasada României din Republica Slovenia.
Ceremonia religioasă și militară s‑a încheiat cu vizitarea monumentului păcii din localitatea Cerje.
Slujba de vinerea trecută face parte dintr-un program amplu care vizează comemorarea miilor de soldați români căzuți pe frontul de la Isonzo în Primul Război Mondial și înhumați în cimitirele de pe teritoriul Sloveniei.
Programul a fost inițiat în contextul Anului comemorativ 2021 al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.
Până în prezent au fost oficiate slujbe pentru soldații români în 12 cimitire militare de pe teritoriul Sloveniei.