Plutonierul adjutant Cristian Comănescu din Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, în după-amiaza zilei de duminică, 06 octombrie, a descoperit pe malul râului Siret o fibulă dacică din aur cu o vechime considerabilă.
Cristian este subofițer jandarm de aproape 18 ani, iar în ultimii trei ani, atras fiind de etnogeneza și trecutul poporului român, și-a cumpărat în condiții legale un detector de metale.
Pentru un ,,detectorist” precum Cristian, timpul petrecut în natură, în zone cu potențial arheologic, reprezintă momente de relaxare activă, iar când rezultatul este unul pe măsura efortului depus, sentimentul este greu de descris în cuvinte.
Fibula dacică descoperită, cu greutatea de aproximativ 11 grame, se află într-o stare de conservare foarte bună și a fost predată în această dimineață la Direcția Judeţeană de Cultură Botoșani, unde va fi expertizată de specialiștii în domeniu pentru a se stabili perioada din care datează.
Fibula este o podoabă vestimentară cu utilitate practică, cunoscută în termeni uzuali sub numele de broșă și era folosită la încheierea veșmântului, ca un ac de siguranță.
Conform prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, intră în proprietate publică, iar persoanele fizice care le-au descoperit sunt obligate să le predea în termen de 72 de ore.