Nicolae Grigorescu este unul dintre fondatorii picturii române moderne, devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești, relatează basilica.ro.
Nicolae Grigorescu s-a născut în satul Pitaru, judeţul Dâmboviţa. Încă de la vârsta de 10 ani a fost ucenic în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, la București, iar mai apoi a realizat icoane pentru biserica din Băicoi şi mănăstirea Căldăruşani.
Între anii 1856 și1857 a pictat biserica nouă a mănăstirii Zamfira, iar apoi s-a ocupat de pictura bisericii mănăstirii Agapia.
A studiat la Paris la Școala de Arte Frumoase, unde i-a cunoscut pe cei mai mari pictori ai vremii sale. În 1877 a însoțit armata română în calitate de „pictor de front”, realizând la faţa locului în luptele de la Griviţa şi Rahova desene şi schiţe.
Din 1890 s-a stabilit la Câmpina şi s-a dedicat preponderent subiectelor rustice, care de altfel l-au și consacrat.
În 1899 este numit membru de onoare al Academiei Române. Nicolae Grigorescu a murit în data de 21 iulie 1907, la Câmpina.
În atelier, pe şevalet, se afla ultima sa lucrare, neterminată, Întoarcerea de la bâlci.
Sursa video: youtube TRINITAS TV.