În perioada 21-29 iulie 2024, la Memorialului Ipotești, se desfășoară tabăra de pictură „Tabloul povestește”.
Luni, 22 iulie 2024, începând cu ora 10:00, în Sala „Horia Bernea”, va avea loc o conferință de presă, informează Memorialul Ipotești.
Tabăra de Pictură de la Ipotești este organizată în cadrul Proiectului „Tabloul povestește”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II /2024, aria tematică PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL.
SCOPUL și FINALITATEA PROIECTULUI „TABLOUL POVESTEȘTE”
Proiectul „Tabloul povestește” are ca scop valorificarea culturală a colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în Patrimoniul Memorialului Ipotești, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul sociopolitic al României secolului XIX. Tablourile în tuș vor fi digitalizate și augmentate, prin crearea unui film de animație în baza desenelor și a unui cod QR pentru fiecare grup tematic. Datorită acestor acțiuni, colecția de grafică semnată de Spiru Vergulescu va începe să prindă viață în momentul scanării codului QR: pe ecranul telefonului va putea fi vizionat un film de animație cu secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, raportate la un context mai larg, prin introducerea scenelor din peisajul cultural, social și politic din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
În cadrul Taberei de Pictură, elevi ai liceelor de artă, coordonați de profesorii însoțitori și de angajați ai Memorialului Ipotești, vor realiza desenele pentru animarea graficii lui Spiru Vergulescu și pentru crearea filmului care să însoțească tablourile.
Ulterior, desenele vor fi sonorizate de un actor, va fi montată animația pentru codul QR, iar la sfârșitul lunii august va fi organizată expoziția augmentată „Pe urmele lui Eminescu” de Spiru Vergulescu.
CINE A FOST SPIRU VERGULESCU?
Pictor și desenator (1934 – 2007). S-a născut la 13 septembrie 1934, în orașul Slatina (Olt). Între anii 1951 și 1955 a urmat Școala medie tehnică de Arte Plastice (actualul Liceu de Arte Pastice „N. Tonitza”) din București, iar în 1961 a absolvit Institutul de Arte Plastice
„N. Grigorescu”, București, avându-i ca profesori pe George baron Löwendal, Ion Popescu Negreni, Paul Miracovici, Catul Bogdan. În 1968 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A organizat 24 de expoziții personale în București și în provincie, precum și două expoziții personale peste hotare (Russe, 1971 și Chișinău, 1990). Lucrări ale artistului se află în muzee și colecții din țară și străinătate (Bulgaria, Turcia, Grecia, Iugoslavia, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Finlanda, Scandinavia, Ungaria, Israel, Georgia (SUA).
SPIRU VERGULESCU și MIHAI EMINESCU
Fascinat de personalitatea și opera lui Mihai Eminescu, Spiru Vergulescu a pornit, între anii între anii 1988–1989, într-o călătorie de cunoaștere Pe urmele Poetului, împreună cu soția sa, Gunka Vergulescu. În acest pelerinaj cultural, pictorul a schițat, în tuș, pe hârtie, locurile unde a trăit și pe unde a trecut Eminescu: Ipotești, Botoșani, Cernăuți, Iași, Viena, Berlin, Blaj, Giurgiu, Târgu Mureș, Brașov, Oravița, Sibiu, Lugoj, Arad, Văratic, București, Chișinău, Odessa etc. Fiecare lucrare grafică a fost completată de artist cu detalii biografice, comentarii lămuritoare sau versuri din lirica eminesciană. Lucrările realizate în această călătorie au fost prezentate publicului în 1989, întâi, la București, apoi la Ipotești, în cadrul expoziției de desen „Locuri eminesciene”, pentru ca în 1994, să fie organizată și expoziția de desene „Princeps-ul eminescian” la Târgu Mureș și, din nou, la Ipotești.
Cele 101 lucrări (desene în tuș și/sau cu penița) reunite sub tema „Locuri eminesciene”, realizate de artistul Spiru Vergulescu, în perioada 1988-1989, au fost donate Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cu prilejul inaugurării noii clădiri, în data de 15 iunie 1989, pe fundalul desfășurării manifestărilor dedicate Centenarului trecerii în eternitate a Poetului.