Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim, săvârșită în Catedrala Municipiului Dorohoi, relatează slovacrestinadorohoi.
După slujba Vecerniei, Părintele Protopop Ionuț-Ștefan Apetrei a sfințit ”Stâlpările“- ramurile de salcie în curtea Catedralei și le-a împărțit pelerinilor. Înainte de a începe pelerinajul, preoții au citit și cântat ectenii, condace și icoase din Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim.
-> Primul popas a fost în fața Primăriei Dorohoi ;
-> Al doilea popas a fost pe pietonalul din Dorohoi;
-> Al treilea popas a fost lângă blocul turn;
-> Al patrulea popas s-a făcut pe strada Preot Profesor Dimitrie Furtună;
-> Al cincilea popas și ultimul, a fost în fața Școlii Generale nr. 2.
Preoții au cântat Condace și Icoase din Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim. Pe parcursul procesiunii creștinii au cântat „Cămara Ta, Mântuitorul meu”, „Mântuiește Doamne poporul Tău”, Troparul Floriilor „Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o, pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule.”, „Apărătoare Doamnă” și alte cântări specifice perioade liturgice sub conducerea domnului profesor Sarafim Răzvan Gabriel. ”Personal, pot spune că a fost o trăire de mare duhovnicie, consider că trebuie să mărturisim public cât mai mulți credincioși pe Dumnezeul nostru Iisus Hristos. Am fost impresionată de numărul mare de tineri, adolescenți și copii, care au participat la marele eveniment. Felicitări tuturor care au organizat acest eveniment atât de necesar nouă tuturor.”(Prof. Emanuela Botezatu)
Finalul pelerinajului a fost în curtea bisericii ,,Sf. Nicolae”- Domnesc unde preoții au încheiat condacele si icoasele Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim.
După Acatist, părintele protopop emerit, Stelian Ciurciun a rostit un cuvânt de învățătură despre Pelerin și Pelerinaj, accentuând faptul că omul este pelerin de când intră în această viață și până când o părăsește. El, omul-pelerin, trebuie să fie atent la viața lui, la felul cum călătorește, unde poposește și ce adună în viața aceasta vremelnică. Un pelerin trebuie să aibă cât mai puține lucruri materiale asupra lui, dar trebuie să adune cât mai multe comori spirituale.
Părintele Stelian, a concluzionat faptul că Pelerinajul este așadar folositor, dar în același timp provocator. Folositor, pentru că pelerinul se folosește în mod înțelept de peregrinările lui, învață și înțelege că provocările și ispitele ce apar în drumul lui trebuie depășite și biruite doar cu ajutorul lui Dumnezeu.
La final părintele protopop Ionuț-Ștefan Apetrei a mulțumit celor implicați în buna desfășurare a Pelerinajului de Florii din Municipiul Dorohoi.
Astfel adus mulțumiri:
->Domniei Sale, Domnului Primar Dorin Alexandrescu, reprezentatul autorităților locale;
-> Părintelui Director, Pr. Prof. Petru-Georgel Chichioacă;
-> elevilor participanți la Olimpiada de Religie, tinerilor din ATOR Dorohoi;
-> tututor preoților participanți;
-> și nu în ultimul rând , credincioșilor pelerini ce sunt frumusețea și podoaba cea mai de preț a Pelerinajului. (pr. Tudor Elidor Pintili)