La data de 19 iunie 1987, Biserica SFÂNTA VINERI din BUCUREȘTI, ridicată în anul 1645, a fost demolată la ordinul ELENEI CEAUȘESCU, sub pretextul sistematizării BUCUREȘTIULUI…
Biserica Sfânta Vineri a fost demolată chiar într-o zi de vineri și a rămas în memoria românilor prin faima înaltei credințe ce izvora din existenta în acest lăcaș de cult și a icoanei făcătoare de minuni a SFINTEI CUVIOASE PARASCHIVA.
La ordinul scelerat al ELENEI CEAUȘESCU, a căzut sub lama buldozerelor una dintre marile ctitorii ale Bisericii Ortodoxe din ROMÂNIA.
Tradiția spune că pe locul acestei biserici a existat un schit în care domnitorul MIRCEA cel BĂTRÂN a adus pentru un scurt timp moaștele SFINTEI PARASCHEVA, iar mai târziu domnitorul MATEI BASARAB, a construit această biserică și i-a dat numele de SFÂNTA VINERI.
Bisericii, ce fusese afectată de cutremurul din 1977, i s-au făcut numeroase restaurări, ultima fiind făcută cu doar doi ani înainte de demolare, dar furia demolatoare a ELENEI CEAUŞESCU a redus totul la o grămadă de moloz….
Astfel, în dimineaţa zilei de 19 iunie 1987, biserica a fost înconjurată de coloane de maşini şi camioane, iar în jurul prânzului, numeroase buldozere însoţite de excavatoare au început sa demoleze împrejmuirile sfântul lăcaşul de cult.
Pe la ora 14.00, au fost legate lanţuri de turlele biserici pentru a fi trase cu buldozerele și a fi distruse… Muncitorii care lucrau la demolare au refuzat să dărâme biserica, dar au fost aduși pușcăriași, cărora li s-a promis reducerea pedepsei dacă demolează biserica.
Mii de oameni s-au adunat în zonă și s-au pus în genunchi, plângând în hohote când au început să cadă turlele şi pridvorul sfântului lăcaş.
În scurt timp, din vestita biserica SFÂNTA VINERI nu mai rămăsese nimic, ci doar un covor de lumânări puse de bucureșteni pe locul sfintei biserici, lumânări care plângeau tragedia neamului românesc…
Sursa: Prof Viorel Guțu
Lecția de istorie